Το Drink Pink 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία!
Ραντεβού στις 16 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα Φάρος του ΚΠΙΣΝ (tbc).

Συνταγή

ΠΙΣΑΛΑΝΤΙΕΡ/ PISSALADIERE

Οι συνταγές της Sandra Berten

Η Σάντρα Μπέρτεν είναι σεφ στο πολυπολιτισμικό Mama Roux στο κέντρο της Αθήνας και, όπως λέει, λατρεύει τα ροζέ κρασιά. «Στη Νότια Γαλλία, ειδικά στην Προβηγκία, η παράδοση των ροζέ κρασιών είναι τεράστια (Bandol, Côte de Provence, Tavel…). Eίναι ιδανική απόλαυση με το καλοκαιρινό γεύμα, κάτω από τα πλατάνια ή τις κληματαριές, με ψητά ψάρια και ρατατουίγ (Ratatouille) ή ως απογευματινά «Apero», δηλαδή απεριτίφ, με ελιές, διάφορους μεζέδες και πισαλαντιέρ (Pissaladiere). Τα ροζέ κρασιά εξιτάρουν τις αισθήσεις, δεν ξέρω πώς να το πω διαφορετικά. Οι δύο συνταγές που θέλω να μοιραστώ μαζί σας έρχονται κατ’ ευθείαν από αυτήν την κουλτούρα που προσωπικά λατρεύω».

Η πισαλαντιέρ έχει πατρίδα τη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας, κοντά στα ιταλικά σύνορα. Ο αστικός μύθος (που μπορεί και να μην απέχει από την πραγματικότητα) λέει πως είναι ο πρόγονος της πίτσας. Άλλωστε και τα ονόματά τους είναι αρκετά κοντά (pizza – pissaladière)…

Πρόκειται ουσιαστικά για μία τάρτα καραμελωμένων κρεμμυδιών, που απογειώνει τη γεύση πλάι σε ένα ποτήρι καλό ροζέ κρασί και μία πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ ή μία σαλάτα καπρέζε.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 σφολιάτα
  • 5 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα
  • 50 γρ. μαύρες ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 80 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα τύπου Dijon
  • 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αποξηραμένη ρίγανη, αποξηραμένο δενδρολίβανο και θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Μαγειρέψτε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, μαζί με το ελαιόλαδο και τα βότανα, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Αφήστε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και να αποκτήσουν ωραίο καφετί χρώμα και προσθέστε το μέλι. Αφήστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας να ξεκουραστεί, ενώ τοποθετείτε τη σφολιάτα σε ταρτιέρα. Τρυπήστε με πιρούνι τη σφολιάτα σε πολλά σημεία και απλώστε πάνω της τη μουστάρδα. Απλώστε και το περιεχόμενο της κατσαρόλας και προσθέστε αποξηραμένο δενδρολίβανο. Σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς Κελσίου ψήστε την τάρτα για 10 λεπτά, προσθέστε τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες και ψήστε για άλλα 10 λεπτά.