Το επόμενο drink|Pink, Rosé Wine Extravaganza θα πραγματοποιηθεί στις 10 ΜΑΪΟΥ 2020 στο Athens Hilton

Συνταγή

ΡΕΒΙΘΟΡΙΖΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Παραλλαγή του κλασικού ρεβιθόριζου, το οποίο έχει μάλλον κρητικές καταβολές, αλλά στην περίπτωσή μας παίρνει χρώμα και άρωμα από το ροζέ κρασί και άλλη εικόνα και γεύση από τους ηλιόσπορους. Ένα φαγητό για όλες τις εποχές, με εξαιρετική ισορροπία και βαθιά νοστιμιά (ιδίως εάν στην παρασκευή του χρησιμοποιηθεί ζωμός λαχανικών ή ακόμα περισσότερο, κοτόπουλου). Ταιριάζει εξαιρετικά με το ροζέ κρασί που χρησιμοποιήθηκε ως υλικό, το οποίο πρέπει να είναι καλής ποιότητας.

Υλικά για 4 μερίδες

  •  Νερό
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1½ κούπες ρύζι καρολίνα
  • ½ κούπα ξηρό ροζέ κρασί
  • ½ κούπα ηλιόσπορους
  • ½ κ.γ. κέτσαπ
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει τη σόδα και τα αφήνουμε για 12 ώρες. Τα ξεπλένουμε καλά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Μόλις πάρουν βράση τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε ξανά. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και βάζουμε πάλι τα ρεβίθια με καθαρό νερό, δύο δάχτυλα πάνω από αυτά και αφού πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 1 ώρα ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν (πριν πάρουν βράση ξαφρίζουμε εάν χρειαστεί, ενώ μπορούμε αντί για νερό να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό ζωμό λαχανικών ή ακόμα και κοτόπουλου). Το τελευταίο μισάωρο βάζουμε στο σκεύος και το κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο και χαραγμένο σταυρωτά από κάτω. Διατηρούμε την κατσαρόλα σκεπασμένη και φροντίζουμε να προσθέτουμε καυτό νερό, ώστε πάντα να σκεπάζει τα ρεβίθια. Όταν γίνουν, αποσύρουμε προσεκτικά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε να πάρουν άλλη μία βράση. Σουρώνουμε και διατηρούμε σε άλλο σκεύος τα ρεβίθια και το ζουμί τους ζεστά. Στο ίδιο σκεύος βάζουμε το βούτυρο και αφού κάψει ελαφρά, ρίχνουμε μέσα και το κρεμμύδι πολτοποιημένο και το ρύζι, αυτό μετρημένο σε ένα δοχείο, να τσιγαριστούν και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει το ρύζι να ροδίζει σβήνουμε με το ροζέ κρασί και μετράμε το ζωμό των ρεβιθιών, 2½ φορές το δοχείο που μετρήσαμε το ρύζι (αν δεν φτάνει ο ζωμός προσθέτουμε καυτό νερό). Ρίχνουμε το ζωμό των ρεβιθιών στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για όση ώρα λέει η συσκευασία του ρυζιού, πλην 3-4 λεπτά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα ρεβίθια, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφού πάρουν βράση τη χαμηλώνουμε. Ρίχνουμε μέσα την κέτσαπ, τους ηλιόσπορους και τη ρίγανη και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, φροντίζοντας, αν χρειαστεί, να προσθέσουμε καυτό νερό, ώστε το φαγητό να μείνει με λίγο χυλωμένο ζουμί, σαν ριζότο. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (και τα δύο προαιρετικά).