Συνταγή

ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΛΑΥΡΑΚΙ ΡΟΖΕ

Μία απλή συνταγή με λαβράκι και έκδηλο το μεσογειακό χαρακτήρα (λόγω των αρωμάτων του θυμαριού), όπου το ροζέ κρασί δομεί τη σάλτσα και γι’ αυτό πρέπει να είναι της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Όπως πάντα, για να συνοδευτεί το πιάτο συστήνεται το ίδιο κρασί (λόγω ψαριού, κατά προτίμηση με υψηλή οξύτητα).

Υλικά για 4 μερίδες

  • 2 φιλεταρισμένα λαβράκια, περίπου 500 γρ. έκαστο (4 κομμάτια)
  • 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ξηρό ροζέ κρασί
  • ½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι 60γρ. φρέσκο βούτυρο

Βάζουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά (σχεδόν να καπνίσει). Τοποθετούμε το λαβράκι, που έχουμε ήδη αλατοπιπερώσει καλά, με την πέτσα κάτω. Μαγειρεύουμε για 2,5 λεπτά από κάθε μεριά, αποσύρουμε από το σκεύος και τοποθετούμε τα φιλέτα στα 4 πιάτα σερβιρίσματος, κρατώντας τα ζεστά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι του ψαριού (εάν έχει μείνει λίγο συμπληρώνουμε). Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μίγμα να φτάσει σχεδόν στο μισό. Ρίχνουμε το θυμάρι, ανακατεύουμε και μετά από 1-2 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο σταδιακά, κουταλιά-κουταλιά, με ένα κουταλάκι του γλυκού, ανακατεύοντας και αφού κάθε φορά έχει απορροφήσει την προηγούμενη ποσότητα. Μοιράζουμε τη σάλτσα στα 4 πιάτα, πάνω και δίπλα στο ψάρι και σερβίρουμε αμέσως.