Συνταγή

ΖΑΛΙΣΜΕΝΑ ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ

Κλασικό ορεκτικό, τα μανιτάρια σοτέ αποκτούν εδώ μία άλλη γεύση, λίγο γλυκόξινη, με μεσογειακό όμως χαρακτήρα. Δένουν με το ημίξηρο κρασί και το μπαλσάμικο και γίνονται ζουμερά και γευστικά. Όσο υψηλότερη οξύτητα έχει το ροζέ κρασί, τόσο πιο εύκολα θα τα βγάλει πέρα με αυτό το πιάτο, που προβάλλει δυσκολίες στον οινικό συνοδό του, λόγω της μεστής, γήινης γεύσης των μανιταριών και της σχετικής οξύτητας του μπαλσάμικου.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  •  2 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Μισό κιλό μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • ¼ κούπας ημίξηρο ροζέ κρασί
  • ½ κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, χωρίς κοτσάνια, ψιλοκομμένο

Σε ένα πλατύ τηγάνι και σε δυνατή φωτιά λιώνουμε καλά το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο. Αφού ροδίσει το αποσύρουμε, το πετάμε και ρίχνουμε στο σκεύος τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας πολύ συχνά, για περίπου 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από λίγο, μόλις το φαγητό μείνει με το λίπος του, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το μπαλσάμικο, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πλατιά πιατέλα, προσθέτοντας λίγο ακόμα πιπέρι.