Συνταγή

ΜΥΔΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Πρόκειται ουσιαστικά για τα κλασικά και αγαπημένα σε πολλούς αχνιστά μύδια, σε μια παραλλαγή με (και για…) ροζέ κρασί, που θα τα συνοδεύσει υπέροχα στο τραπέζι. Διαλέγουμε ένα ροζέ με υψηλή οξύτητα, που ταιριάζει με τα θαλασσινά.

Υλικά για 4 μερίδες

  •  2 κιλά μύδια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 6 κ.γ. βούτυρο
  • 1 κούπα ξηρό ροζέ κρασί
  • 2 κ.γ. μουστάρδα (κατά προτίμηση ντιζόν)
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο

Πλένουμε καλά τα μύδια και αφαιρούμε ό,τι έχει κολλήσει πάνω τους, καθώς και το χνούδι τους. Σε πλατιά κατσαρόλα με καπάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε αρχικά το σκόρδο. Αφού ροδίσει, το αποσύρουμε, το πετάμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά και ρίχνουμε το κρασί, το μαϊντανό και τη μουστάρδα, μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέτουμε τα μύδια και σκεπάζουμε καλά το σκεύος. Μετά από 5 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε τα μύδια και σερβίρουμε σε πιατέλα μόνο τα ανοιγμένα (τα κλειστά τα πετάμε). Κρατάμε το ζωμό ξεχωριστά, σε σαλτσιέρα, ρίχνουμε λίγες κουταλιές πάνω από τα μύδια και τον υπόλοιπο στο πιάτο, κατά βούληση. .