Κάποιοι θα το έλεγαν κομπόστα, αλλά είναι κάτι περισσότερο: ένα πολύ δροσιστικό και ελαφρύ γλυκό, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Ένα γλυκό ροζέ, αφρώδες κρασί θα το συνόδευε τέλεια, δίνοντας ένα απολαυστικό απογευματινό επιδόρπιο ή το τελείωμα ενός ελαφρού καλοκαιρινού δείπνου.
Υλικά για 4 μερίδες
- 8 λευκόσαρκα ροδάκινα
- 16 γαρυφαλλόκαρφα
- 1 κούπα ζάχαρη
- ¾ κούπας εμφιαλωμένο νερό
- ¾ κούπας ημίξηρο ροζέ κρασί
- Φυλλαράκια δυόσμου για γαρνίρισμα
- Φρέσκια σαντιγί (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι, ώστε να μείνει μόνο η σάρκα τους καθαρή. Στο κέντρο κάθε μισού ροδάκινου καρφώνουμε ένα γαρυγαλλόκαρφο και βάζουμε τα φρούτα σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτοντας τη ζάχαρη, το νερό και το κρασί. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, να γλασαριστούν τα ροδάκινα και να πήξει το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε μισό ροδάκινο ανά μερίδα, γαρνίροντας με σιρόπι και δυο φυλλαράκια δυόσμο. Μπορούμε επίσης να βγάλουμε το γαρυφαλλόκαρφο και να γεμίσουμε με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής την κοιλότητα κάθε μισού ροδάκινου με φρέσκια σαντιγί, πάνω στην οποία βάζουμε το δυόσμο.